• Упис
  • За студенте
  • За запослене
  • COVID-19
  •    
  •   
  •   
  •   
  •   
  •   
  • Ćir
  • Lat
  • УНИВЕРЗИТЕТ
    • О Универзитету
      • Основне информације
      • Историјат
      • Локације
      • Акредитација
      • Рангирање
      • Заштита података о личности
      • Родна равноправност на УНС-у
    • Органи и службе
      • Ректор и проректори
      • Савет Универзитета
      • Сенат Универзитета
      • Помоћна стручна и саветодавна тела
      • Ректорат
      • Студентски парламент
    • Јавност рада
      • Документи
      • Јавне набавке
      • Јавни увид
      • Информатор о раду
      • Календар седница
      • Избори у звања
      • Докторске дисертације
    • UNS UmetnickaDela

  • ЧЛАНИЦЕ
    • Факултети
      • Филозофски факултет
      • Пољопривредни факултет
      • Правни факултет
      • Технолошки факултет
      • Економски факултет
      • Факултет техничких наука
      • Медицински факултет
      • Природно-математички факултет
      • Академија уметности
      • Грађевински факултет
      • Технички факултет "Михајло Пупин"
      • Факултет спорта и физичког васпитања
      • Педагошки факултет
      • Учитељски факултет на мађарском наставном језику
    • Институти
      • Институт за низијско шумарство и животну средину
      • Научни институт за прехрамбене технологије
      • Институт Биосенс
    • Универзитетски центри
      • Централна библиотека
      • Центар за информационе технологије
      • Центар за информисање и односе с јавношћу
      • Универзитетски центар за интердисциплинарне и мултидисциплинарне студије и истраживања - УЦИМСИ
      • Дунавски центар за трансфер технологије
    • Фондације, фондови, удружења
      • Фондација за решавање стамбених потреба младих наставних и научних радника и уметника
      • Фонд за стипендирање и подстицање напредовања даровитих студената и младих научних радника и уметника
      • Фонд Др Зоран Ђинђић
      • Клуб професора емеритуса
      • Удружења студената
      • Алумни
  • СТУДИЈЕ
    • Инфо за будуће студенте
      • Упис на студије УНС-а
      • Све о упису
      • Преглед уписа на студије претходних година
      • Стипендије и награде
    • Студијски програми
      • Врсте и нивои студија
      • Студијски програми по установама
      • Студијски програми по нивоима студија
      • Студијски програми на енглеском језику
      • Заједнички студијски програми
    • Признавање диплома
      • Провера веродостојности података
      • Признавање страних диплома
    • Студентски сервиси
      • Студентске службе
      • Здравствена заштита
      • Студентски центар
      • За студенте са инвалидитетом
      • Служба за развој каријере и саветовање студената
      • Студентске организације
      • Мобилност студената
  • НАУКА И ПРОЈЕКТИ
    • Научни потенцијал УНС-а
      • Библиотеке
      • Лабораторије
      • Научно-истраживачки центри
      • Истраживачке групе
      • Трансфер знања
    • Наука на УНС-у
      • Научноистраживачки рад
      • Научна продукција
      • Научни скупови
      • Научни часописи
      • Промоција науке
    • Пројекти
      • По програмима
      • ХОРИЗОНT 2020
      • Еразмус+ програм
      • Пројекти Министарства
      • Пројекти секретаријата АПВ
    • Отворена наука
      • Отворени приступ
      • Библиографске и цитатне базе
      • Базе података о истраживачима
      • Репозиторијум докторских дисертација
      • Репозиторијум научне и уметничке продукције
      • Отворени подаци
  • МЕЂУНАРОДНА САРАДЊА
    • Интернационализација УНС-а
      • Стратегија интернационализације
      • Споразуми о сарадњи
    • Области сарадње
      • Међународни пројекти
      • Међународни скупови
      • Развојни пројекти
      • Заједнички студијски програми
    • Академска мобилност
      • Програми размене
      • Информације о мобилности
      • Информације за стране студенте
      • Студијски програми на енглеском језику
    • Подршка
      • Стипендије
      • Конкурси
      • Конфуцијев институт
  • КОНТАКТ
  • Почетак
  • СТУДИЈЕ
  • Студијски програми
  • Врсте и нивои студија
  • Интердисциплинарне студије
  • Studije

Студијски програми

  • Врсте и нивои студија
  • Студијски програми по установама
  • Студијски програми по нивоима студија
  • Студијски програми на енглеском језику
  • Заједнички студијски програми

Врсте и нивои студија

  • Основне студије
  • Мастер студије
  • Специјалистичке студије
  • Докторске студије
  • Интердисциплинарне студије

СТУДИЈСКИ ПРОГРАМ МАСТЕР АКАДЕМСКИХ СТУДИЈА Виноградарство и винарство

  • Опште информације
  • Распоред предмета по семестрима

Сврха студијског програма

Сврха студијског програма је образовање студената за професију мастер виноградарства и винарства у складу са потребама и развојем друштва и савремених тенденција науке. Сврха студијског програма мастер академских студија мастер виноградарства и винарства је образовање кадрова да самостално или у тиму воде и контролишу производњу грожђа и вина, доприносе развоју науке, решавају теоријске и практичне проблеме у области виноградарства и винарства. Студијски програм мастер академских студија има нагласак на продубљивању знања, способности и вештина стечених на основним академским студијама. Овај студијски програм укључује надоградњу, продубљивање и примену знања основних и инжењерских дисциплина. Студијски програм мастер виноградарства и винарства обезбеђује образовање студената са јасним и у привреди препознатљивом професијом и занимањем.
Својом концепцијом и структуром студијски програм  је у потпуности у складу са мисијом и циљевима Универзитета у Новом Саду, Технолошког факултета и Пољопривредног факултета као високошколских установа. Реализацијом овако конципираног студијског програма образују се мастери виноградарства и винарства који поседују друштвено оправдане и корисне компетенције у европским и светским оквирима.

Циљеви студијског програма

Циљеви студијског програма су образовање и оспособљавање студената за стручни и научни рад, као и продубљивање стеченог знања у оквиру основних академских студија у области виноградарства и винарства. Усклађеност студијског програма мастер академских студија са савременим правцима развоја одговарајућих научних дисциплина треба да омогући оспособљавање у креативном, практичном, орагнизационом решавању и вођењу при унапређењу постојећих и развоју нових задатака у оквиру свога посла. Студенти треба да стекну савремена и уже специјализована сазнања и стекну и развију креативне способности неопходне за: анализу и синтезу процеса производње грожђа и вина; истраживање и примену нових технологија у производњи; усавршавање и оптимизацију постојећих процеса у производњи; вођење и контролу производње; анализу интеракције биотехнолошког процеса и околине у циљу њене заштите, анализу узајамне повезаности производње грожђа и вина са друштвеном средином. По завршетку студија студијског програма Виноградарство и винарство биће формирани стручњаци способни за даљи развој и примену савремених научних достигнућа из области виноградарства и винарства како у пракси тако и у научноистраживачком и образовном раду.
Поред тога, циљеви овог студијског програма су и рaзвој способности за самосталан и тимски рад, саопштавање и излагање својих резултата стручној и широј јавности као и развијање свести студената o потреби перманентног образовања.

Компетенције дипломираних студената

Мастер инжењер виноградарства и винарства је стручњак са академским образовањем који поседује нова или значајно проширена, продубљена и савременија знања из области виноградарства и винарства, у односу на знање стечено на основним академским студијама. То знање представљаће основу за оргиналност у развијању и примени идеја, као и знање неопходно за разумевање научне основе из области виноградарства и винарства. Стечено знање студенту мастер академских студија обезбеђује стручност за рад у научноистраживачким центрима, институтима и факултетима, средњим школама, одговарајућим државним институцијама (министарство, инспекције), у области виноградарства и винарства. По завршетку студија, студенти на овом нивоу образовања имају следеће способности (вештине), односно компетенције:
•    способност разумевања и решавања проблема у различитим ситуацијама које проистичу током рада везаног за научне области виноградарство и винарства,
•    способност примене свога знања, разумевања и способности за решавање проблема у новом или непознатом окружењу у ширим или мултидисциплинарним контекстима повезаним са техничко-технолошким пољем,
•    способност интеграције знања у решавању сложене проблематике,
•    способност логичког расуђивања на основу доступних информација, формулисања сопственог мишљења, претпоставки и извођења закључака,
•    способност пласирања и публиковања различитих научних и стручних информација, давање мишљења и размењивање идеја,
•    способност примене стечених фундаменталних знања из биотехнолошких и сродних природних наука,
•    способност за самостални и тимски истраживачки рад,
•    способност планирања и извођења експеримената,
•    способност за научно засновану интерпретацију експерименталних података,
•    способност руковођења истраживачким тимовима и организацијама,
•    формирање става о неопходности перманентног усавршавања,
•    способност праћења савремених достигнућа у струци,
•    развој вештина и спретности у употреби знања у одговарајућем подручју, употреба информационо-комуникационих технологија у овладавању знањима одговарајућег подручја.

 

ПРВА ГОДИНА

 

Шифра предмета

Назив предмета

С

Тип предмета

Статус предмета

Активна настава

Остали часови

ЕСПБ

П

В

ДOН

СИР

1.

ВВО01

Виноградарство

1

научни

О

3

3

 

 

 

7

2.

ВВО02

Винарство

1

научни

О

3

3

 

 

 

7

3.

ВВО03

Законски оквири виноградарства и винарства

1

стручни

О

2

2

 

 

 

4

4.

ВВИ01

Винарство и одрживи развој

1

стручни

И

3

 

 

 

 

4

5.

ВВИ02

Винарство и окружење

1

стручни

И

3

 

 

 

 

4

6.

ВВИ03

Тероар

1

стручни

И

3

 

 

 

 

4

7.

ВВИ04

Виноградарство и винарство у свету

1

стручни

И

3

 

 

 

 

4

8.

ВВО05

Стручна пракса I

1

стручни

О

 

 

 

 

3

4

9.

ВВО04

Савремени сортимент винове лозе

2

научни

О

2

2

 

 

 

4

10.

ВВИ05

Подизање и нега винограда

2

стручно-апликативни

И

2

2

 

 

 

4

11.

ВВИ06

Размножавање и селекција винове лозе

2

стручно- апликативни

И

2

2

 

 

 

4

12.

ВВИ07

Заштита винове лозе

2

стручно- апликативни

И

2

2

 

 

 

4

13.

ВВИ08

Еколошко виноградарство

2

стручно- апликативни

И

2

2

 

 

 

4

14.

ВВИ09

Подрумарство

2

стручно- апликативни

И

2

2

 

 

 

4

15.

ВВИ10

Винификација

2

стручно- апликативни

И

2

2

 

 

 

4

16.

ВВИ11

Нега и финализација вина

2

стручно- апликативни

И

2

2

 

 

 

4

17.

ВВИ12

Управљање квалитетом у винарству

2

стручно-апликат.

И

2

2

 

 

 

4

18.

ВВИ13

Контрола квалитета у винарству

2

стручно- апликативни

И

2

2

 

 

 

4

19.

ВВИ14

Промоција и пласман вина

2

стручни

И

3

 

 

 

 

4

20.

ВВИ15

Маркетинг вина

2

стручни

И

3

 

 

 

 

4

21.

ВВО06

Стручна пракса II

2

стручни

О

 

 

 

 

2

2

Укупно часова активне наставе

49

Укупно  ЕСПБ

60

 

ДРУГА ГОДИНА

 

Шифра предмета

Назив предмета

С

Тип предмета

Статус предмета

Активна настава

Остали часови

ЕСПБ

П

В

ДOН

СИР

1.

ВВО07

Завршни рад

3

научни

О

 

 

 

 

30

30

Укупно часова активне наставе

30

Укупно  ЕСПБ

30

 

Књига предмета (zip)

КОНТАКТ


УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ

Др Зорана Ђинђића 1
21102 Нови Сад, Србија

021 485 2020
rektorat@uns.ac.rs

HR EXCELLENCE IN RESEARCH

Мапа сајта | Copyright © 1998-2022 Универзитет у Новом Саду. Сва права задржана. | webmaster: webadm@uns.ac.rs

Copyright © Универзитет у Новом Саду 2025 All rights reserved. Custom Design by Youjoomla.com
Интердисциплинарне студије